>> בזווית אישית עמוד הבית

בזווית אישית

דברי פרידה וסיכום עשרים שנות פעילות

פרופ' יוסף טרקל, עורך ראשי של כתב העת חיות וחברה

עשרים שנים חלפו מאז יצא לדרכו פרויקט "חיות וחברה", שהפך עם הזמן ליחידה עצמאית במחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב. היום, לקראת הוצאת הגיליון האחרון של כתב העת, ברצוני לשתף אתכם במחשבות שעולות בראשי במבט לאחור על תקופה משמעותית זו.

ב-1996 הקמתי את פרויקט "חיות וחברה", גוף המאחד אנשים ובעלי חיים במערך אקדמי שכמותו לא היה בנמצא. אולם זרעיו של הפרויקט נטעו הרבה קודם לכן. ב-1984, בהיותי בשבתון באוניברסיטת פנסילבניה, גיליתי שבבית הספר לרפואה וטרינרית תחומי הביולוגיה והפסיכולוגיה חוברים יחד למסגרת לימודים אחת, שבה מוצעים קורסים כגון People and Their Pets ו- Animals and Human Behavior . כעבור זמן מה מצאתי את עצמי בכנס בין-לאומי בנושא , Animals health and quality of life . הייתה זו הפעם הראשונה שפגשתי קבוצה מכובדת של אנשים העוסקים במגוון נושאים הקשורים ליחסי הגומלין בין אנשים לבעלי חיים. להפתעתי ולשמחתי, פגשתי שם שלושה ישראלים: אינגה מינץ, חני ריב ויוחנן פלוסר. יחד הגענו למסקנה שהגיע הזמן להקים בארץ גוף שירכז את התחום הזה ויקדם את הקשר בין אנשים לבעלי חיים.

בתחילת 1996 חברו אליי שני דורון ועירית גזית, ויחד הנחנו את היסודות להקמת יחידת "חיות וחברה". הקו המנחה שלנו היה לצאת ממגדל השן של המחקר האקדמי ולפנות לקהילה. בשלב ראשון בחרנו להתמקד בנושא ההיעזרות בבעלי חיים לקידום אוכלוסיות שונות, תחום שהיה חדש בארץ. באותה תקופה כבר פעלו בשטח מטפלים, במוסדות ובפינות חי, אך כבודדים, כל אחד בדרכו, ללא כל גורם מקשר ביניהם.

הבנו כי יש לאחד ולהפגיש בין אנשי השטח כדי לאפשר הפריה הדדית, ובתחילת יולי של אותה שנה קיימנו מפגש עם כ 15- מטפלים כדי לשמוע סקירה על עבודתם. מפגש זה היה יריית הפתיחה לכנסים ולימי עיון רבים במגוון נושאים ייחודיים. בעקבות הכנס הראשון הבנו שיש צורך לחזק את הקשר בין אנשי השטח באופן שוטף במהלך השנה, והתחלנו להפיץ את 'דפי המידע', קובץ דפים זעיר שהביא חדשות וכתבות קצרות בנושא ההיעזרות בבעלי חיים. 'דפי המידע' הורחבו במהלך השנים והפכו לכתב העת הישראלי היחיד בעברית בנושא הקשר בין אנשים לבעלי חיים.

עד גיליון 37 יצא כתב העת לאור בפורמט קטן, אך ב-2008 תמר מרי, עורכת כתב העת דאז, עיצבה אותו בפורמט גדול ומרשים יותר. מאוחר יותר רחלי בן דוד, עורכת כתב העת עד לפני שנה, יזמה בנחישות רבה מהלך להפיכתו של כתב העת לשפיט (peer reviewed).

כתב העת שימש במה למחקרים שנערכו במוסדות שונים בארץ ולמאמרים מתורגמים חשובים מרחבי העולם, והיה לכלי עזר מרכזי בעבור סטודנטים, ובפרט לאלה הלומדים טיפול וסיוע בעזרת בעלי חיים בפרט.

מלבד המאמרים האקדמיים המעניינים, הכיל כתב העת מדורים קבועים, כגון סקירות כנסים וספרים, כנסים עתידיים וספרים חדשים. בדרך זו אפשר כתב העת לקוראיו להיות מעודכנים תמיד בנעשה בשטח.

הגיליונות כללו מאמרים במגוון נושאים בתחום יחסי הגומלין בין אנשים לבעלי חיים, ומפעם לפעם הוקדש הגיליון כולו לנושא מסוים, דוגמת גיליון 50 , שאותו יזמה וערכה רחלי בן דוד, ואשר הוקדש כולו לטיפול בעזרת בעלי חיים, או גיליון 54 , בעריכתן של ד"ר טל קוגמן וחמוטל סדן, שעסק בבעלי חיים בתרבות הילד.

לאורך עשרים שנותיו של כתב העת התחלפו העורכות. שני דורון הוציאה לאור את 'דפי המידע' הראשונים, ואחריה פעלו, לפי סדר כרונולוגי, אירית טסלר, מיכל גרסל, שרון מור, שירה גפן אלישיב, תמר מרי, ימית מרום, רחלי בן דוד וחמוטל סדן. כל עורכת הביאה לכתב העת את הקו הרעיוני דבר העורכים המיוחד והאופייני לה, וטביעת האצבע של כל אחת ואחת ניכרת בגיליונות שערכה. בהוצאת כל גיליון הושקע מאמץ רב, החל ממציאת הכותבים ויועצים מדעיים, עבור בחיפוש נושאים מתאימים, בסינון החומרים המתאימים ביותר, וכלה בעריכתם.

בחירת תמונת השער גם היא דרשה לעתים קרובות מחקר מעמיק והשקעה מרובה, ולאחר בחירת התמונה המתאימה נדרשה הקפדה אין-סופית על העיצוב ועל העימוד. הוצאתו לאור של כתב העת לא הייתה מתאפשרת ללא אנשי הצוות המסורים, שראו בפעילותם לא רק אתגר מקצועי אלא גם שליחות. ללא מודעות עמוקה זו, לא היינו יכולים לשמור על הרמה הגבוהה של חיות וחברה לאורך שני עשורים.

מספר האנשים שעמלו על הפקת כתב העת היה רב. ראשית, ברצוני להודות לכל הכותבים לאורך הדרך, ובמיוחד לעו"ד יוסי וולפסון, שבמשך שנים כתב את המדור המשפטי, וכן לד"ר נעמה הראל, שכתבה באופן קבוע למדור הספרות; לדפנה לב, עורכת הלשון בעבר, ולקארין בוכוולד, עורכת הלשון בהווה; לנעמי פז, עורכת הלשון באנגלית; למיכל סמו קובץ, המעצבת הגרפית; לוורדה וכסלר, מעצבת הכריכה; ולמרי וובר, שכתבה, תרגמה וסייעה רבות בהכנת כתב העת. תודה גם לבית הדפוס באוניברסיטת תל אביב, שווידא שהגיליונות יצאו לאור בצורה הטובה ביותר. לסיום, נרצה להודות לכם הקוראים, על המשוב החיובי ועל העניין הרב שגיליתם ביחסי אדם-חיה. למענכם דאגנו ליצור כתב עת מיוחד וייחודי במינו.

זהו אמנם הגיליון האחרון של כתב העת חיות וחברה שיוצא לאור, אך אין זה סיום פעילותה של היחידה. אנו נמשיך לתמוך ולסייע לעמותות, לארגונים וליחידים ששמים לנגד עיניהם את הקשר בין אנשים ובעלי חיים ומקדמים אותו בכל דרך.